Zašto ima toliko nejasnoća oko Carine?

1. Carinski propisi

Kao globalni Online servis za prodaju NeniPeni se potrudio da maksimalno smanji rok obrade pošiljke te istu uspe za maksimalno 4 do 6 dana obradi i isporuči kurirskoj službi.

Posle “putovanja” pošiljke od 20-40 dana, ono što može da se desi da pošiljka ostane duže nego sto je predviđeno u samom Carinskom odeljenju u zbog velikog broja naručenih proizvoda i samog Postupka Carinjenja.

3. Najvažnije za Vas o Carinskim propisima:

1. Pošiljke male vrednosti poslate od strane fizičkog lica drugom fizičkom licu, nekomercijalne prirode i za koje nema obaveze plaćanja, u  vrednosti do 70 evra (oslobođene su plaćanja carine i PDV);

2. Pošiljke male vrednosti, nekomercijalne prirode, u  vrednosti do 50 evra (ovakve pošiljke su oslobođene plaćanja carine, a PDV se plaća).

OVO JE NAJČEŠĆI PRIMER KOJI SE DEŠAVA PRILIKOM NARUČIVANJA ROBE MALE VREDNOSTI na Aliekspresu. Vrlo često zbog nejasnoća Kupci reaguju i bune se zbog iznosa naplaćene ”carine”, a da neznaju da nisu platili carinu, već su platili PDV od 10% vrednosti predmeta.

2. Koji predmeti podležu Carinjenju?

Po carinskim propisima Pošiljke i kupovine do vrednosti do 50 eura se ne carine, međutim Carina zadržava pravo da iste otvori i prema kataloškoj vrednosti proizvoda zaračuna POREZ na vrednost pošljke, tj. da Ocarini proizvod.

Ukoliko sumnja na vrednost predmeta na isti se obračunava i POREZ i CARINA na osnovu formule za obračunavanje carinjenja koja je propisana zakonom.

Šta to uopšte znači?

4. Formula za obračun Carine

Vrednost proizvoda (1) + porez na vrednost proizvoda od 10% (2) + Carina na (1 + 2) = Iznos koji će Vam biti naplaćen prilikom isporuke.

Ukoliko kao opciju slanja birate plaćeni model (DHL, UPS, FEDEX itd, tj. rok isporuke za nekoliko dana), i ovaj trošak se dodaje na navedeni zbir gore.

Šta još treba da znate?

Narudžbina Veće vrednosti?

Narudžbina VEĆE VREDNOSTI (jedan artikal):

U slučaju da imate JEDAN ARTIKAL u korpi, koji ima veću vrednost koja prelazi osnovicu za Carinjenje, morate imati u vidu da on podleže obračunu PORESKE I CARINSKE vrednosti po zvaničnom carinskom katalogu. Opcija slanja FREE SHIPPING takođe može da se promeni u zavisnosti od vrednosti kupljenog proizvoda.

Narudžbina veće vrednosti (više različitih artikala):

U slučaju da imate više artikala u korpi, koji imaju veću vrednost, morate imati u vidu da se oni šalju zasebno jedan od drugog i podležu pravilima isporuke za svaki POJEDINAČNO

PRIMER: Ako imate 10 artikala u korpi, i iste kupite preko jedne narudžbenice, obračunaće Vam se jedan ZBIRNI IZNOS (vrednost korpe) ali odabrani proizvodi se dalje naručuju kod svakog prodavca proizvoda zasebno, tj, Vaša plaćena suma se deli na pojedinačnu vrednost svakog proizvoda koji biva uplaćen kod svakog prodavca posebno. (ne u slučaju kada imate više artikala od istog prodavca).

Kupovina Više artikala u istoj Narudžbini?

Morate da znate da će u ovom slučaju svaki artikal koji je sadržan u korpi biti kupljen i poslat POSEBNO i kao takav stići na Vašu adresu.

NeniPeni nema proizvoda na stanju i skladištu. NeniPeni ne grupiše i nema na skladištu robu te je ne prima i ne šalje grupisanu u isti paket. Roba se kupuje direktno od prodavaca iz Kine i kao takva šalje direktno na Vašu adresu od strane prodavca.

Ovako naručeni proizvodi mogu stići ODVOJENO kao svaki poseban artikal iz korpe, sa zasebnim vremenom isporuke, danom, brojem pošiljke i potencijalnim troškovima ako podležu obračunu na carini.

Isporuka paketa u inostranstvu

Isporuka paketa na balkanu, i ostalim balkanskim zemljama, inostranstvu i zemljama u okruženju se obavlja preko nacionalnih kurirskih službi po USLOVIMA i PRAVILIMA tih zemalja i podležu carinskim propisima tih zemalja.